In ons land worden elke week ruim 300 mensen buiten het ziekenhuis plotseling getroffen door hartfalen. Hartfalen is levensbedreigend omdat de organen geen zuurstof meer krijgen. Het direct starten van reanimatie door een partner, familielid, collega of toevallige passant kan iemands leven redden.
Met reanimeren door middel van hartmassage en mond op mond beademing probeer je de vitale functies (circulatie en zuurstofvoorziening) in stand te houden. Onmiddellijke alarmering van de hulpdiensten is echter minstens zo belangrijk. De overlevingskansen van de meeste slachtoffers nemen toe als er binnen 6 minuten wordt gestart met de reanimatie en er een AED wordt ingezet.
In de meeste gevallen is er sprake van kamerfibrilleren en is het noodzakelijk een stroomstoot toe te dienen in de hoop het hartritme van het slachtoffer weer in een normaal ritme terug te krijgen. Dit gebeurt met een Automatische Externe Defibrillator (AED). Dit is een betrouwbaar en veilig apparaat, waarmee een getrainde leek kan defibrilleren. Als een omstander reeds is gestart met reanimatie en een AED ingezet is, wordt aanzienlijke tijdwinst geboekt en kan het ambulancepersoneel de reanimatie voortzetten. Iedere Nederlander kan thuis, op straat, op het werk en in zijn vrije tijd worden geconfronteerd met een hartfalen. De kans dat dit een bekende van u is, is een kans van 6 op 10!
Iedere Nederlander kan hulp verlenen en daarmee levens redden.